Maak een foto met je  Demetra dermatoscoop

Nog geen dermatoscoop? Doe mee met de pilot dermatoscopie!

Om huisartsen te helpen met de diagnostiek is een pilot gestart in samenwerking met TCCN en Dermicus. TCCN levert hierbij het digitale platform en Dermicus levert een digitale dermatoscoop (Demetra) aan huisartsenpraktijken in Nederland.

De behandelaar en praktijk kunnen meedoen aan de pilot indien zij voldoen aan de volgende criteria

Behandelaars volgen bij de start een online nascholing teledermatoscopie. Deze e-learning is kosteloos en is van belang voor de kwaliteit van de aanvraag zoals:

  • Kwaliteit van de beeldvorming: Minimale afwijkingen moeten optimaal in beeld kunnen worden gebracht voor een juiste diagnose.
  • Kwaliteit van de casuïstiek: Voor een betrouwbare en nauwkeurige diagnose en advies is de klinische context (anamnestische informatie, klinische kenmerken en beschrijving van de laesie) ook van groot belang

Om bekwaam te worden en te blijven is het een vereiste om dagelijks met dermatoscopie bezig te zijn. Dit betekent dat er minimaal 75 consulten per jaar, ongeveer 6 per maand, ter beoordeling van een medisch expert moeten worden uitgevoerd. 

Om de kwaliteit en bekwaamheid van de gebruiker te bevorderen, gebruiken de experts van teledermatoscopie.nl de beoordelingen om feedback aan de gebruiker te geven. Op deze wijze vindt er continue educatie plaats tussen de gebruiker en de beoordelaars t.b.v. een optimale leercurve.

De kosten voor het gebruik van Demetra Scope via TCCN zijn gedurende het eerste jaar altijd beperkt tot de € 25 maandelijkse bijdrage. Deze bijdrage gaat pas in op het moment dat het account van de gebruiker geactiveerd is.

 Indien in een jaar het minimale aantal consulten van 75 gehaald wordt, dan zijn er in het navolgende jaar geen andere kosten dan de € 25 maandelijkse bijdrage. Indien op de helft van het jaar blijkt dat het aantal consulten ver achter blijft bij het minimale aantal, dan zal TCCN contact opnemen om voortzetting van gebruik van de Demetra Scope te gebruiken. TCCN zal nooit een factuur achteraf sturen.

Tot slot, omdat het een pilot is, kan het zijn dat deze voorwaarden worden bijgesteld aan de hand nieuwe bevindingen in de praktijk.

Maak je fotos met je dermatoscoop

Plug-and-play  

Demetra is een, 'plug-and-play'-dermatoscoop. Dit betekent dat alles is geïntegreerd in één apparaat. Je maakt een macroscopische opname en daarnaast automatisch twee dermatoscopische opnamen: een gepolariseerde én niet-gepolariseerde foto. Beiden zijn complementair in de beeldvorming en onmisbaar bij de diagnostiek. Wanneer je patiënt zich na het onderzoek weer aankleed, staan de digitale beelden direct op je computer klaar voor gebruik. Je kunt de beelden direct doorsturen voor teleconsultatie of zelf kiezen voor een follow-up.

Tjitske Huisman

Tjitske Huisman

Verpleegkundig specialist

''Prachtige beeldvorming met Demetra en tijdbesparend vanwege het automatisch uploaden. Bij twijfel maak ik gebruik van teledermatoscopie. Ik krijg snel antwoord. De patiënt weet snel waar hij aan toe is en ik leer een hoop van de gegeven feedback! Laagdrempelig, deskundigheidsbevorderend en kostenbesparend! Ik ben zeer enthousiast en krijg positieve reacties van patiënten!"

Deelnemer zonder foto

Huisarts

deelnemer pilot

"Ik krijg snel reactie van Michiel en Maartje met heel leerzame feedback. Mijn kennis groeit hierdoor niet alleen maar ik kan ook veel 2e lijns verwijzingen voorkomen. Ook patienten waarderen deze vorm van consultatie."

Carlie van den Borne

Carlie van den Borne

Huisarts

"Ik wilde meer in de 1e lijn kunnen doen en minder hoeven te verwijzen naar de dermatoloog. Ik heb nu meer tools om de diagnostiek compleet te maken. Goede samenwerking met Maartje."

Hoe krijg ik toegang tot de e-learning?

Je dient je hiervoor aan te melden via deze pagina. Daarna ontvang je binnen enkele minuten een mailtje met alle gegevens. Let op, soms belanden deze mails in de spam folder.

Kan ik als waarnemer deelnemen aan de pilot?

Dat kan indien de praktijkhouder akkoord is met de voorwaarden en de Demetra gebruikt wordt in deze praktijk. 

Ik ben huisarts in België, kan ik meedoen met de pilot?

Helaas is deze dienst momenteel niet voor Vlaamse collega's beschikbaar. Voor informatie over de mogelijkheden om Demetra te gebruiken mail Bart Danhieux van Dermicus: bart.danhieux@dermicus.com.

Ik ben specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten of VS/PA in deze setting, kan ik meedoen met de pilot?

Op dit moment is dit niet mogelijk. Voor informatie over de mogelijkheden om Demetra te gebruiken mail ons op info@teledermatoscopie.nl

Ik heb al een hybride dermatoscoop kan ik dan toch een meekijkconsult aanvragen?

Op dit moment is dit niet mogelijk via TCCN. Op dermatoscopie.nl kun je meer lezen over de mogelijkheden om een meekijkconsult aan te vragen met een hybride handdermatoscoop. 

Teledermatoscopie.nl

Digitale huidzorg toegankelijk, leerzaam én makkelijk maken zodat er een betere huidzorg dichtbij de patiënt thuis mogelijk wordt.

Werkinstructie

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van teledermatoscopie in de huisartsenpraktijk en  leerzame casussen ontvangen?

Michiel Berenschot, MSc
BIG-nummer 89065627901
info@teledermatoscopie.nl 
KvK 34378316

Maartje Spit, MSc, M ANP
BIG-nummer 59058254330
info@teledermatoscopie.nl 
KvK 72973897

Privacy Statement

Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten