Maak een foto met je Demetra dermatoscoop

Teledermatoscopie: je weet niet wat je ziet!

Messcherpe diagnostiek en behandeling binnen handbereik met het meekijkconsult

Er is een forse toename van het aantal huidkankerpatiënten in Nederland. Van alle huisartsenbezoeken gaat 1 op de 10 bezoeken om een verdachte huidafwijking. Van deze huidafwijkingen is 10% daadwerkelijk huidkanker. Hoewel steeds meer huisartsen beschikken over een dermatoscoop weet niet iedere behandelaar wat hij ziet met een dermatoscoop. Ook zijn de beelden vaak niet digitaal en ervaren gebruikers technische ongemakken met de handdermatoscoop.

Er is een te hoge mate van onzekerheid is onder huisartsen bij het juist diagnosticeren van verdachte plekjes, waardoor vaak wordt verwezen naar de dermatoloog. Van alle 2e lijns verwijzingen is het aantal dermatologieverwijzingen het hoogste. Ook worden er veel onnodige excisies verricht van benigne afwijkingen die voorkomen zouden kunnen worden met een meekijkconsult dermatoscopie.

Op werkdagen binnen 24 uur een diagnose en advies
zonder eigen risico voor je patiënt

De voordelen van teledermatoscopie

De foto's worden veilig verstuurd

1. Veilige diagnostiek en binnen 24 uur antwoord

Samen willen we de beste zorg voor onze patiënt waarbij veiligheid voorop staat. Zowel de technische aspecten en de beoordeling dienen veilig te zijn. De gebruikte systemen zijn daarom beveiligd middels 2-factor authenticatie en voldoen aan de wetgeving die nodig is in het kader van de WGBO. Voor de beoordeling gebruiken we een beoordelingskader en we adviseren conform de NHG Richtlijn Verdachte Huidafwijkingen (2017). 

Kosteloos voor patienten

2. Kosteloos voor patiënten

Teledermatoscopieconsulten worden bij alle zorgverzekeraars gedeclareerd als ‘meekijkconsult op afstand’ en gaan niet ten koste van het eigen risico van de patiënt. 

Declarabel voor huisartsen

3. Declarabel voor huisartsen

Als behandelaar kun je de dermatologieconsulten ook zelf declareren als Modernisatie & Innovatieverrichting (M&I Teledermatologie, code 13009) De beoordelaars krijgen ook een vergoeding voor het consult (18 euro).

Op afstand worden de beelden beoordeeld

4. Advies vanuit huisartsgeneeskundig perspectief

De beoordelaars hebben ruim 14 jaar expertise en ervaring als behandelaar in de huisartsenpraktijk. Zij kunnen dan ook een zeer goed huisartsgeneeskundig advies geven. Hierbij streven ze ernaar om zoveel mogelijk zorg in de eerste lijn te bieden. Denk hierbij aan:

  • Bevestigen van een benigne diagnose;
  • Diagnostiek van (laag risico) het basaalcelcarcinoom (BCC) met daarbij advies voor een biopt en behandeling in de huisartsenpraktijk;
  • Diagnostiek en behandeling van actinische keratosen en m. Bowen;
  • Diagnostiek en advies bij kwetsbaarheid.

Er vindt uiteraard ook triage plaats van hoog risico huidkanker. Bijvoorbeeld in het geval van een mogelijk melanoom. Bij een hoge verdenking hiervan komt er dezelfde dag het advies om de patiënt met spoed te verwijzen. Een vraag voor teledermatoscopie kan dan ook bijvoorbeeld zijn:

  • Is dit mogelijk een melanoom? en hoe snel moet er worden gehandeld?
  • Kan ik deze huidafwijking veilig opvolgen en op welke termijn?
  • Kan ik veilig zelf een biopt nemen en waar dan?
Binnen 24 uur antwoord met toelichting

5. Didactisch consult

Het is onze missie om bij te dragen aan betere diagnostiek door collega’s. Elk consult zal daarom niet alleen voorzien zijn van een diagnose maar ook van een onderbouwing waarom dit de waarschijnlijkheidsdiagnose is. Ook onderbouwen we het behandeladvies, geven we aan met welke urgentie de actie dient te gebeuren én of dit veilig in de huisartsenpraktijk kan of dat er beter (met spoed) verwezen kan worden naar de 2e lijn.

Wat heb je nodig voor een consult?

Alle behandelaars (huisartsen, VS en PA) met wie wij een samenwerking aangaan krijgen van ons een korte training in teledermatoscopie. Hierin wordt de basis besproken van wat er nodig is voor een goede aanvraag en wat je als behandelaar mag verwachten van een beoordeling.

Je hebt in elk geval nodig: 

  • Toestemming van de patiënt.
  • Scherpe en goed belichte foto's.
    • klinische overzichtsfoto van het lichaamsdeel;
    • klinische detailfoto;
    • dermatoscopische foto.
  • Een volledige casusbeschrijving.
    • lichamelijk onderzoek;
    • anamnese;
    • huidige medicatie;
    • klachten;
    • vraagstelling.

Hoe verricht je een meekijkconsult Teledermatoscopie?

  • Als je als huisarts bent aangemeld, start je een consult direct vanuit Zorgdomein.
  • Je vult de gegevens in bij je PT, maakt foto’s en zorgt voor een duidelijke vraagstelling, een actueel medicatieoverzicht, anamnese en beschrijving van het lichamelijk onderzoek. 
  • Nadat de aanvraag is verzonden krijg je binnen 24 uur een antwoord.
Aanvraag teleconsultatie
Tjitske Huisman

Tjitske Huisman

Verpleegkundig specialist

''Prachtige beeldvorming met Demetra en tijdbesparend vanwege het automatisch uploaden. Bij twijfel maak ik gebruik van teledermatoscopie. Ik krijg snel antwoord. De patiënt weet snel waar hij aan toe is en ik leer een hoop van de gegeven feedback! Laagdrempelig, deskundigheidsbevorderend en kostenbesparend! Ik ben zeer enthousiast en krijg positieve reacties van patiënten!"

Deelnemer zonder foto

Huisarts

deelnemer pilot

"Ik krijg snel reactie van Michiel en Maartje met heel leerzame feedback. Mijn kennis groeit hierdoor niet alleen maar ik kan ook veel 2e lijns verwijzingen voorkomen. Ook patienten waarderen deze vorm van consultatie."

Carlie van den Borne

Carlie van den Borne

Huisarts

"Ik wilde meer in de 1e lijn kunnen doen en minder hoeven te verwijzen naar de dermatoloog. Ik heb nu meer tools om de diagnostiek compleet te maken. Goede samenwerking met Maartje."

Voldoet mijn dermatoscoop aan de vereisten?

Een dermatoscoop kan gepolariseerd en niet-gepolariseerd licht verspreiden; dit is afhankelijk van het type dermatoscoop. De moderne dermatoscopen bieden vaak een hybride functie waarmee je kunt wisselen tussen deze twee vormen van licht; beide vormen zijn complementair in de beeldvorming. Voorbeelden van dermatoscopen met een hybride functie zijn bijvoorbeeld de Delta 20T , Delta One, Delta 30 en 30 Pro (Heine); Dermlite DL4, DL5. Voor meer informatie lees ook dit blogartikel.

Hoe krijg ik toegang tot de e-learning?

Je dient je hiervoor aan te melden via deze pagina. Daarna ontvang je binnen enkele minuten een mailtje met alle gegevens. Let op, soms belanden deze mails in de spam folder.

Ik heb een hybride dermatoscoop kan ik een meekijkconsult aanvragen?

Dat kan als de beelden te digitaliseren zijn.

Hoe vraag ik een meekijkconsult teledermatoscopie aan via ZorgDomein?

Op deze pagina zie je hoe je een meekijkconsult kan verrichten.

Teledermatoscopie.nl

Digitale huidzorg toegankelijk, leerzaam én makkelijk maken zodat er een betere huidzorg dichtbij de patiënt thuis mogelijk wordt.

Meekijkconsult verrichten

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van teledermatoscopie in de huisartsenpraktijk en  leerzame casussen ontvangen?

Michiel Berenschot, MSc
BIG-nummer 89065627901
info@teledermatoscopie.nl 
KvK 34378316

Maartje Spit, MSc, M ANP
BIG-nummer 59058254330
info@teledermatoscopie.nl 
KvK 72973897

Privacy Statement

Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten